Angelika Langer - Training & Consulting
HOME | COURSES | TALKS | ARTICLES | GENERICS | LAMBDAS | IOSTREAMS | ABOUT | NEWSLETTER | CONTACT | Twitter | Lanyrd | Linkedin
HOME 


  UPCOMING
  PREVIOUS
  MATERIALS
 
GENERICS 
LAMBDAS 
IOSTREAMS 
ABOUT 
NEWSLETTER 
CONTACT 
Previous Events

Previous Events Here is a list of events where I gave tutorials or conducted workshops. For an overview of upcoming events see UPCOMING .
 
 
Previous Events  -  Overview

 
2017
JAX 2017 , Mainz, Germany, May 8-12, 2017
jdays 2017 Göteborg, Sweden, March 7-8, 2017
2016
W-JAX 2016 , Munich, Germany, November 7-11, 2016
JAX 2016 , Mainz, Germany, April 18-22, 2016
jDays 2016 , Göteborg, Sweden, April 8-9, 2016
2015
W-JAX 2015 , München, Germany, November 2-6, 2015
JAX London , London, UK, October 12-14, 2015
/ch/open Workshoptage 2015 , Zürich, Switzerland, September 1-3, 2015
JUG Augsburg , Augsburg, Germany, July 30, 2015
EFS 2015 , Stuttgart, Germany, July 10, 2015
GeeCon 2015 , Kraków, Poland, May 13-15, 2015
JAX 2015 , Mainz, Germany, April 20-24, 2015
Java Code Camp 2015 , Berlin, Germany, March 26-27, 2015
jDays 2015 , Göteborg, Sweden, March 17-18, 2015
2014
GOTO Berlin 2014 , Berlin, Germany, November 6-7, 2014
JUG Berlin-Brandenburg , Berlin, Germany, November 6, 2014
W-JAX 2014 , Munich, Germany, November 3-7, 2014
JUG Schweiz , Basel, Switzerland, August 19,  2014
JAX 2014 , Mainz, Germany, May 12-16,  2014
JUG Schweiz , Luzern & Bern, Switzerland, April 29-30,  2014
ACCU Conference , Bristol, UK,  April 8-12,  2014
2013
JUG Schweiz , Zürich, Switzerland, December 17,  2013
JDays 2013 , Gothenburg, Sweden, November 26-27, 2013
W-JAX 2013 , Munich, Germany, November 4-8, 2013
Herbstcampus 2013 , Nürnberg, Germany, September 3-5, 2013
Lambda Tour , Duisburg/Hamburg/München, Germany, September /October 2013
JAX 2013 , Mainz, Germany, April 22-26, 2013
2012 W-JAX 2012 , Munich, Germany, November 5-9, 2012
JavaZone 2012 , Oslo, Norway, September 12-13, 2012
Workshop-Tage 2012 , Rapperswil, Switzerland, September 4-6, 2012
JUG Berlin-Brandenburg , Berlin, Germany, July 11, 2012
Konferencija JAVA 2012 , Tuhelj, Croatia, May 29-30, 2012
ACCU Conference 2012 , Oxford, UK, April 24-28, 2012
JAX 2012 , Mainz, Germany, April 16-20, 2012
Jfokus 2012 , Stockholm, Sweden, February 13-15, 2012
2011 Java Users Group CH , Zürich-Bern, Switzerland, December 13-14, 2011
W-JAX 2011 , Munich, Germany, November 7-11, 2011
JavaZone 2011 , Oslo, Norway, September 7-8, 2011
JAX 2011 , Mainz, Germany, May 2-6, 2011
ACCU Conference 2011 , Oxford, UK, April 13-16, 2011
Scandinavian Developer Conference 2011 , Göteborg, Sweden, April 4-5, 2011
2010 JUG Augsburg , Augsburg, Germany, December 9, 2010
W-JAX 2010 , München, Germany, November 15-19, 2010
JUG Hamburg , Hamburg, Germany, October 13, 2010
Java Developer Conference 2010 , Krakow, Poland, October 7-8, 2010
Workshop-Tage 2010 , Rapperswil, Switzerland, September 7-9, 2010
ruhrJUG , Essen, Germany, August 2, 2010
JAX 2010 , Mainz, Germany, May 3-7, 2010
Scandinavian Developer Conference 2010 , Göteborg, Sweden, March 16-17, 2010
JSF Days 2010 , Vienna, Austria, February 23-25, 2010
2009 JUGS Event , Bern, Switzerland, December 14, 2009
Entwickler-Akademie 2009 , München, Germany, November 23-27, 2009
W-JAX 2009 , München, Germany, November 9-13, 2009
Workshop Tage 2009 , Zürich, Switzerland, September 8-10,2009
Java Forum Stuttgart 2009 , Stuttgart, Germany, July 2, 2009 
Test Tage , Stuttgart, Germany, May 7-8, 2009
ACCU Conference 2009 , Oxford, UK, April 22-25, 2009
JAX 2009 , Mainz, Germany, April 20-24, 2009
J-Spring 2009 , Bussum, Netherlands, April 15, 2009
JSF Days 2009 , Vienna, Austria, April 1-3, 2009
JUG Meeting rhein-JUG , Düsseldorf, Germany, March 9, 2009
2008 Entwickler-Tage , München, Germany, November 10-14, 2008
W-JAX 2008 , München, Germany, November 3-7, 2008
Experten Forum Stuttgart 2008 , Stuttgart, Germany, July 4, 2008
Java Forum Stuttgart 2008 , Stuttgart, Germany, July 3, 2008
Jazoon 2008 , Zürich, Switzerland, June 23-25, 2008
JAX 2008 , Wiesbaden, Germany, April 21-25, 2008
J-Spring 2008 , Bussum, Netherlands, April 16, 2008
ACCU 2008 , Oxford, UK, April 2-5, 2008
OOP 2008 , München, Germany, January 21-25, 2008
2007 W-JAX  2007 , München, Germany, November 5-9, 2007
JFS (Java Forum Stuttgart) 2007 , Stuttgart, Germany, July 5, 2007
J-Spring  2007 , Bussum, Netherlands, June 13, 2007
SET  2007 , Zürich, Switzerland, May 8-9, 2007
ACCU  2007 , Oxford, UK , April 11-14, 2007
SD Best Practices  2007 , Moscow, Russia, April 3-4, 2007
JUG Meeting Cologne , Cologne, Germany, February 28, 2007
JUG Meeting Düsseldorf , Düsseldorf, Germany, February 13, 2007
OOP 2007 , Munich, Germany, January 22-26, 2007
2006 JAOO 2006 , Aarhus, Denmark, October 1-6, 2006
EFS 2006 , Stuttgart, Germany, July 7, 2006
JUGS Event , Zürich, Switzerland, June 20, 2006
JAX 2006 , Frankfurt, Germany, May 8-12, 2006
ACCU  2006 , Oxford, UK , April 19-22, 2006
JUGS , Stuttgart, Germany, January26, 2006
 
2005 W-JAX 2005 , München, Germany, November 14-17, 2005
JavaOne 2005 , San Francisco, CA, June 27-30, 2005
Tech Business Week 2005 , Santiago de Compostela, Spain, June 6-11, 2005
JAX 2005 , Frankfurt, Germany, May 9-13, 2005
ACCU 2005 , Oxford, UK, April 20-23, 2005
OOP 2005 , Munich, Germany, January 24-28, 2005
2004 OOPSLA 2004 , Vancouver, BC, Canada, October 24-28, 2004
Net.ObjectDays 2004 , Erfurt, Germany, September 27-30, 2004
ECOOP , Oslo, Norway, June 14-18, 2004
JAX 2004 , Frankfurt, Germany, May 11-14, 2004
ROOTS 2004 , Bergen, Norway, April 28-30, 2004
ACCU 2004 , Oxford, UK, April 14-17, 2004
OOP 2004 , Munich, Germany, Jan 19-23, 2004
2003 CHOOSE , Bern, Switzerland, November 3, 2003
Java Users Group , Germany, October 16, 2003
Workshoptage 2003 , Swiss Open, Zürich, Switzerland, October 7-9, 2003
ROOTS , Bergen, Norway, May 5-7, 2003
ACCU , Oxford, UK, April 2-5, 2003
OOP 2003 , Munich, Germany, January 20-24, 2003
Better Code Summit , Portland, OR, January 15-17, 2003
2002 DevConnections , Orlando, FL, October 27-30, 2002
OOP Europe , Amsterdam, NL, June 26-28, 2002
Software Development , San Jose, CA, April 22-26, 2002
ROOTS , Bergen, Norway, April 17-19, 2002
ACCU , Warwick, UK, April 3-6, 2002
OOP 2002 , Munich, Germany, January 21-25, 2002
2001 ROOTS , Bergen, Norway, May 14-16, 2001
ACCU , Oxford, UK, March 29-31, 2001
TOOLS Europe , Zürich, CH, March 12-14, 2001
DevWeek , London, UK, February 26 - March 2, 2001
OOP 2001 , Munich, Germany, January 22-26, 2001
2000 OOPSLA 2000 , Minneapolis, MN, October 15-19, 2000
TOOLS East Europe , Sofia, Bulgaria, Oct.  25-28, 2000
TOOLS USA , Santa Barbara, CA, July 30 - August 3, 2000
Zühlke Developer Forum , Zürich, CH, March 6, 2000
DevWeek , London, UK, February 14-18, 2000
OOP 2000 , Munich, Germany, January 24-28, 2000
1999 C++ World '99, Miami, FL , December 1-3, 1999
CHOOSE , Bern, CH, September 1, 1999
TOOLS USA '99 , Santa Barbara, CA , August 1-5, 1999
Application Development , London, UK , July 5-9, 1999
C++ World - OOP , Munich, Germany, February 1999
1998 TOOLS Pacific , Melbourne, Australia, November 1998
C++ World , New York, NYC, August 1998
Object Expo Europe , London, UK, July 1998
Software Development , San Francisco, CA, Feb. 1998
1997 Object Expo France , Paris, France, November 1997
C++ World , San Jose, CA, November 1997
Object World , Frankfurt, Germany, October 1997
Software Development , Washington, DC, Sept. 1997
Object Expo Europe , London, UK, July 1997
OOP '97 , Munich, Germany, February 1997
1996 Object Expo , New York, NY, August 1996
Software Development , San Francisco, CA, March 1996
OOP '96 , Munich, Germany, February 1996
1995 C++ Users Group , Seattle, WA, December 1995
Object World , Frankfurt, Germany, October 1995
1994 Object World , Frankfurt, Germany, September 1994
 

2017

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Micro-Trust your Microbenchmark
Performancemessungen und ihre Tücken
Angelika Langer
60 min May 9,  2017
16:30 - 17:30
abstract
Java-8-Nachlese
Wie hat Java 8 die Java-Welt verändert?
Klaus Kreft
60 min May 9, 2017
09:45 - 10:45
abstract
JAX 2017
Mainz, Germany
May 8-12, 2017
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Stream Puzzlers 
Traps and Pitfalls in Using Java 8 Streams
Angelika Langer
60 min N.N. abstract
jDays 2017
Göteborg, Sweden
March 7-8, 2017
 
 

2016

 

Conference Lecture Schedule Abstract Video
Was wird Java 9 bringen?
Ein Ausblick auf die nächste Version von Java
Angelika Langer
60 min November 9, 2016
10:00 - 11:00
abstract
Stream Puzzlers
Nützliches und Verblüffendes im Umgang mit Streams in Java 8
Angelika Langer & Klaus Kreft
60 min
November 10, 2016
10:45 - 11:45
abstract  
Das Performance-Modell von Streams 
Wann sind parallele Streams schneller als sequentielle Streams?
Klaus Kreft
60 min November 10, 2016
15:45 - 16:45
abstract
Analyse und Konfiguration der Garbage-Kollektoren in der HotSpot JVM
Workshop
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
November 11, 2016
9:00 - 17:00
abstract
W-JAX 2016
München, Germany
November 7-11, 2016
Conference Lecture Schedule Abstract
Analyse und Konfiguration der Garbage-Kollektoren in der HotSpot JVM
Workshop
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
April 18, 2016
9:00 - 17:00
abstract
Was wird Java 9 bringen?
Ein Ausblick auf die nächste Version von Java
Angelika Langer
60 min April 19,  2016
11:30 - 12:30
abstract
Stream Puzzlers
Nützliches und Verblüffendes im Umgang mit Streams in Java 8
Angelika Langer & Klaus Kreft
60 min April 20,  2016
15:00 - 16:00
abstract
Streams in Java 8: Reduce vs. Collect 
Wie unterscheiden sich die Stream-Operationen reduce() und collect()?
Klaus Kreft
60 min April 20, 2016
10:00 - 11:00
abstract
JAX 2016
Mainz, Germany
April 18-22, 2016
 
Conference Lecture Schedule Abstract Video
Streams in Java 8: Reduce vs. Collect 
What is the difference between the stream operations reduce() and collect()?
Angelika Langer
90 min April 9, 2016
14:15-15:00
15:30-16:15
Workshop: Lambdas & Streams in Java 8
Introduction to the Stream API
Angelika Langer
full day 
(4x 90 min)
April 10, 2016 abstract
jDays 2016
Göteborg, Sweden
April 8-9, 2016
 
 

2015

 

Conference Lecture Schedule Abstract Video
Workshop zu Lambdas & Streams in Java 8
Einführung in das Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
November 2, 2015 
9:00 - 17:00
abstract
API-Design mit Lambdas 
Neue Sprachmittel in Java 8 erlauben neue Programmier-Idiome
Angelika Langer
60 min November 3, 2015 
16:45 - 17:45
abstract
Garbage-Collection-Pausen 
Stop-the-World-Pausen -Ursachenforschung und Abhilfemaßnahmen
Angelika Langer
60 min
November 3, 2015
15:00 - 16:00
abstract  
Optional<T>
Ein kontroverser Typ in Java 8 
Klaus Kreft
60 min November 3, 2015 
10:15 - 11:15
abstract
Streams in Java 8: Reduce vs. Collect 
Wie unterscheiden sich die Stream-Operationen reduce() und collect()?
Klaus Kreft
60 min November 3, 2015 
12:00 - 13:00
abstract
W-JAX 2015
München, Germany
November 2-6, 2015
Conference Lecture Schedule Abstract
The Performance Model of Streams 
When is a parallel stream operation faster than a sequential one?
Angelika Langer
60 min October 13, 2015
10.15 - 11.05
abstract
Garbage Collection Pause Times 
Reasons for stop-the-world pauses, remedies, and alternative garbage collectors
Angelika Langer
60 min October 13, 2015
15.50 - 16.40
abstract
Workshop: Lambdas & Streams in Java 8
Introduction to the Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
October 12, 2015
09.00 - 17.00
abstract
JAX London 2015
London, UK
October 12-14, 2015
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Workshop zu Lambdas & Streams in Java 8
Einführung in das Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
September 2, 2015 
9:00 - 17:00
abstract
/ch/open Workshoptage 2015
Zürich, Switzerland
September 1-3, 2015
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas & Streams in Java 8
Übersicht über die wichtigsten Neuerungen in Java 8
Angelika Langer
60 min July 30, 2015
19:00-20:00
abstract
JUG Augsburg 2015
Augsburg, Germany
July 30, 2015
Java Usergroup Augsburg  
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas & Streams in Java 8
Workshop zum Kennenlernen und Ausprobieren der wichtigsten Neuerungen in Java 8
Klaus Kreft & Angelika Langer
half day 
(2x 90 min)
July 10, 2015
13:45-17:00
EFS 2015
Stuttgart, Germany
July 10, 2015
   
Conference Lecture Schedule Abstract
The Performance Model of Streams 
When is a parallel stream operation faster than a sequential one?
Angelika Langer
60 min May 13, 2015
11:50 - 12:50
abstract
Lambdas & Streams in Java 8
A Workshop Introducing New Languages Features and the Novel Stream API
Angelika Langer
full day 
(4x 90 min)
May 12, 2015
9:30-17:00
abstract
GeeCon 2015
Kraków, Poland
May 13-15, 2015
   
Conference Lecture Schedule Abstract
Slides/Video
Workshop zu Lambdas & Streams in Java 8
Einführung in das Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
April 20, 2015
9:00-17:00
abstract
API-Design mit Lambdas 
Neue Sprachmittel in Java 8 erlauben neue Programmier-Idiome
Angelika Langer
60 min April 21, 2015
15:00-16:00
abstract
Garbage-Collection-Pausen 
Stop-the-World-Pausen -Ursachenforschung und Abhilfemaßnahmen
Angelika Langer
60 min April 22, 2015
14:15-15:15.
abstract
Das Performancemodell des Stream-API 
Wann sind parallele Stream-Operationen performanter als sequentielle?
Klaus Kreft
60 min April 22, 2015
8:30-9:45
abstract
Optional<T>
Ein kontroverser Typ in Java 8 
Klaus Kreft
60 min April 22, 2015
16:00-17:00
abstract
Q&A Session mit Brian Goetz
Fragestunde mit dem "Java Language Architect" von Oracle
Angelika Langer
60 min
April 23, 2015
10:30-11:30
abstract
JAX 2015
Mainz, Germany
April 20-24, 2014
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Workshop zu Lambdas & Streams in Java 8
Einführung in das Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
March 27, 2015 abstract
Java Code Camp 2015
Berlin, Germany
March 26-27, 2015
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Slides
The Performance Model of Streams 
When is a parallel stream operation faster than a sequential one?
Angelika Langer
45 min March 17, 2015
13:15-14:00
abstract
Configuring the HotSpot JVM's Garbage Collectors
Workshop
Angelika Langer
full day
(4x 90 min)
March 16, 2015
abstract
JDays 2015
Göteborg, Sweden
March 17-18, 2015
 
 

2014

 

Conference Lecture Schedule Abstract Video
New Concurrency Utilities in Java 8 
CompletableFuture, StampedLock and more
Angelika Langer
50 min November 7, 2014
14:30-15:20
abstract
GOTO Berlin 2014
Berlin, Germany
November 6-7, 2014
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas & Streams in Java 8
Eine zwanglose Hack-Session zum Kennenlernen der neuen Sprachmittel
Angelika Langer & Klaus Kreft
3 hrs November 6, 2014, 17:00-20:00 abstract
JUG Berlin-Brandenburg
Berlin, Germany
July 11, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Video
Audio
Workshop zu Lambdas & Streams in Java 8
Einführung in das Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
November 3, 2014
abstract
Neue Sprachmittel in Java 8
Lambda Expressions, Method Reference & Non-Abstract Interface Methods
Angelika Langer
60 min November 4, 2014
abstract
Das Stream API in Java 8
Neue Abstraktionen im Collection-Framework von Java 8 
Klaus Kreft
60 min November 4, 2014
abstract
W-JAX 2014
München, Germany
November 3-7, 2014
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas & Streams in Java 8
Eine zwanglose Hack-Session zum Kennenlernen der neuen Sprachmittel
Angelika Langer & Klaus Kreft
3 hrs Basel, August 19, 2014
17:30-20:30
abstract
Java Users Group CH 2014
Basel, Switzerland
August 19, 2014
 
Conference Lecture Schedule Video Abstract
Neue Sprachmittel in Java 8
Lambda Expressions, Method Reference & Non-Abstract Interface Methods
Angelika Langer
60 min May 14, 2014
8:30-9:45
abstract
Neue Concurrency Utilities in Java 8
CompletableFuture und andere Neuerungen im java.util.concurrent-Package
Angelika Langer
60 min May 14, 2014
14:00-15:00
abstract
Das Stream API in Java 8
Neue Abstraktionen im Collection-Framework von Java 8 
Klaus Kreft
60 min May 14, 2014
10:15-11:15
abstract
Request for Contribution:
If you have questions for the Q&A session with Brian Goetz (regarding lambdas, streams, Java 8, the future of Java, etc.) please send them via QUESTION , or JAVA8PARTY , or BYTE-WELT-FORUM , or TWITTER using #JAVA8QA and/or #JAXCON .
Q&A Session mit Brian Goetz
Fragestunde mit dem "Java Language Architect" von Oracle
Angelika Langer
60 min May 14, 2014
16:00-17:00
Workshop zu Lambdas & Streams in Java 8
Einführung in das Stream API
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
May 12, 2014
9:00-17:00 
abstract
JAX 2014
Mainz, Germany
May 12-16,2014
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas & Streams in Java 8
Eine zwanglose Hack-Session zum Kennenlernen der neuen Sprachmittel
Angelika Langer & Klaus Kreft
3 hrs Luzern , April 29, 2014, 16:15 - 19:15
Bern , April 30, 2014, 17:00 - 20:00
abstract
Java Users Group CH 2014
Luzern/Bern, Switzerland
April 29-30, 2014
 
Conference Lecture Schedule Video Slides
Lambdas & Streams in Java 8
Session
Angelika Langer
90 min
April 9, 2014
14:00 - 15:30
ACCU Conference 2014
Bristol, UK
April 8-12, 2014
 
 

2013

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas & Streams in Java 8
Eine zwanglose Hack-Session zum Kennenlernen der neuen Sprachmittel
Angelika Langer & Klaus Kreft
3 hrs Zürich, December 17, 2013
17:00-20:00
abstract
Java Users Group CH 2013
Zürich, Switzerland
December 17, 2013
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Programming with Lambda Expressions in Java 
A New Language Feature in Java 8
Angelika Langer
50 min Nov 26, 2013
16:00-16:50
abstract
A Lambdas & Streams Hack Session
An Introduction to Streams in Java 8
Angelika Langer
180 min (open end) Nov 26, 2013
17:00-(open end)
abstract
JDays 2013
Göteborg, Sweden
November 26-27, 2013
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides Video
Funktionale Programmierung in Java mit Lambdas 
Neue Sprachmittel in Java 8 und ihre Verwendung
Angelika Langer
60 min Nov 6, 2013
10:15-11:15
abstract
Funktionale Erweiterungen der Java Collections 
Das Collections API in Java 8
Klaus Kreft
60 min Nov 6, 2013
13:30-14:30
abstract
W-JAX 2013
München, Germany
November 4-8,2013
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambda Tour 2013 Lambdas & Streams in Java 8
Eine zwanglose Hack-Session zum Kennenlernen der neuen Sprachmittel
Angelika Langer & Klaus Kreft
abstract
Duisburg , Germany
September 2, 2013
3-4 hours Sep 2, 2013
17:00-21:00
München , Germany
September 30, 2013
3-4 hours Sep 30, 2013
18:00-21:00
Hamburg , Germany
October 11, 2013
3-4 hours Oct 11, 2013
18:30-22:00
Conference Lecture Schedule Abstract
Funktionale Programmierung in Java mit Lambdas 
Neue Sprachmittel in Java 8 und ihre Verwendung
Angelika Langer
70 min Sep 5, 2013
9:40-10:50
abstract
Funktionale Erweiterungen der Java Collections 
Das Collections API in Java 8
Klaus Kreft
70 min Sep 5, 2013
11:20-12.30
abstract
Herbstcampus 2013
Nürnberg, Germany
September 3-5, 2013
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Funktionale Programmierung in Java mit Lambdas 
Neue Sprachmittel in Java 8 und ihre Verwendung
Angelika Langer
60 min April 24,  2013
15:30 - 16:30
abstract
Funktionale Erweiterungen der Java Collections 
Das Collections API in Java 8
Klaus Kreft
60 min April 24, 2013
16:45 - 17:45
abstract
Beyond Synchronized 
Concurrency in Java jenseits der klassischen Lock-basierten Synchronisation
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
April 26, 2013
09:00 - 17:00
abstract
JAX 2013
Mainz, Germany
April 22-26,2013
 
 

2012

 

Conference Lecture Schedule Abstract Video
Java-Programmierung auf Multicore-Plattformen 
Wie Sprache, JDK und JVM die Parallelverarbeitung unterstützen.
Angelika Langer
60 min November 7,  2012
15:15 - 16:15
abstract
Der Fork-Join-Framework
Making Java Fit for Multicore
Klaus Kreft
60 min November 6,  2012
17:00 - 18:00
abstract
Lambdas und "Lambdafication" in Java 8
Spracherweiterungen für die funktionale Programmierung mit Java
Angelika Langer
75 min November 7,  2012
08:30 - 09:45
abstract
The Art of Garbage Collector Tuning
Tuning Options for Sun/Oracle HotSpot JVM
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day
(4x 90 min)
November 9, 2012 
09:00 - 17:00
abstract
W-JAX 2012
Munich, Germany
November 5-9, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract Video
Memory Leaks in Java 
Detecting and Avoiding Unwanted References 
60 min September 12, 2012
9:00-10:00
abstract
Lambdas in Java 8
Language Features for Functional Programming in Java
60 min September 12, 2012
18:20-19:20
abstract
JavaZone 2012
Oslo, Norway
September 12-13, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java-Programmierung auf Multicore-Plattformen
Wie Sprache, JDK und JVM die Parallelverarbeitung unterstützen
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
September 5, 2012 abstract
Workshop-Tage 2012
Rapperswil, Switzerland
September 4-6, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Garbage Collection in Java (for the Sun JVM)
Angelika Langer
The Art of Garbage Collector Tuning
Klaus Kreft
The "Garbage-First" (G1) Garbage Collector in JDK 7
 
2x 45 min July 11, 2012, 18:30-20:00 abstract
JUG Berlin-Brandenburg
Berlin, Germany
July 11, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lambdas in Java 8
Language Features for Functional Programming in Java
Angelika Langer
60 min
May 29, 2012, 12:20 - 13:25
abstract
Konferencija JAVA 2012
Tuhelj, Croatia
May 29-30, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Garbage Collector Tuning
Tuning Options for Sun/Oracle HotSpot JVM
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day April 24, 2012, 10 am - 5 pm abstract
Lambdas in Java 8
Language Features for Functional Programming in Java
Angelika Langer
90 min
April 25, 2012, 11:00 - 12:30 pm
abstract
ACCU Conference 2012
Oxford, UK
April 24-28, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Tuning the HotSpot JVM's Garbage Collectors
The Art of Garbage Collection Tuning
Angelika Langer
60 min
April 17, 2012
16:45 - 17:45
abstract
Lambdas and "Lambdafication" in Java 8
Language Features for Functional Programming in Java
Angelika Langer
  60 min April 18, 2012
13:45 - 14:45
abstract
The Fork-Join-Framework
Making Java Fit for Multicore
Klaus Kreft
60 min
April 18, 2012
10:15 - 11:15
The Art of Garbage Collector Tuning
Tuning Options for Sun/Oracle HotSpot JVM
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
April 20, 2012
9:00 - 17:00
abstract
JAX 2012
Mainz, Germany
April 16-20, 2012
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Slides
Video
Tuning the HotSpot JVM's Garbage Collectors
The Art of Garbage Collection Tuning
50 min February 14, 2012, 4:00-4:50 pm
abstract
Lambdas in Java 8
Language Features for Functional Programming in Java
50 min February 15, 2012, 10:10-11:00 am
abstract
Jfokus 2012
Stockholm, Sweden
February 13-15, 2012
 
 

2011

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Java-Programmierung auf Multicore-Plattformen 
Wie Sprache, JDK und JVM die Parallelverarbeitung unterstützen.
 
Angelika Langer
Java Memory Model
  Klaus Kreft
Fork-Join-Pool
 
90-120 min Zürich, December 13, 2011, 5:00 pm

Bern, December 14, 2011, 5:00 pm

abstract
Java Users Group CH 2011
Zürich/Bern, Switzerland
December 13-14, 2011
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Video
Javas Aufbruch in die Welt der funktionalen Programmierung 
Angelika Langer
Einführung in die funktionale Programmierung für Java-Entwickler
Klaus Kreft
Ausblick auf Closures/Lambdas in Java 8
 
2x 60 min November 10, 2011
8:30-9:45 am
10:15-11:15 am
abstract
W-JAX 2011
Munich, Germany
November 7-11, 2011
 
Conference Lecture Schedule Abstract Video
The Art of Garbage Collector Tuning 
Garbage Collection in the Sun/Oracle JVM 
60 min September 7, 2011
6:20-7:20 pm
abstract
Details of the Java Memory Model 
Properly using volatile, final, and atomic
60 min September 8, 2011
9-10 am
abstract
JavaZone 2011
Oslo, Norway
September 7-8, 2011
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Javas Aufbruch in die Welt der funktionalen Programmierung
Angelika Langer
Einführung in die funktionale Programmierung für Java-Entwickler
Klaus Kreft
Ausblick auf Closures/Lambdas in Java 8
 
2x 60 min May 5, 2011
8:30 - 9:45 am
10:15 - 11:15 am
abstract
JAX 2011
Mainz, Germany
May 3-7, 2011
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Java Memory Model in Depth
Workshop
full day April 12, 2011 abstract
What's new in Java 7?
An Overview of Core Java 7 Features
90 min April 13, 2011
2:00-3:30 pm
ACCU Conference 2011
Oxford, UK
April 13-16, 2011
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Garbage Collector Tuning 
Garbage Collection in the Sun/Oracle JVM
50 min April 4, 2011
1:30 - 2:20 pm
abstract
Scandinavian Developer Conference 2011
Göteborg, Sweden
April 4-5, 2011
 
 

2010

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Details of the Java Memory Model 
Properly using volatile, final, and atomic
60 min December 9, 2010
19:00-20:00
abstract
JUG Augsburg
Augsburg, Germany
December 9, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Garbage Collector Tuning 
Garbage Collection in the Sun/Oracle JVM
60 min November 18, 2010
14:45-15:45
abstract
What's new in Java 7 - An Overview of the JDK 7.0 Release
Angelika Langer & Klaus Kreft
60 min November 18, 2010
10:15-11:15
W-JAX 2010
München, Germany
November 15-19, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Details of the Java Memory Model 
Properly using volatile, final, and atomic
60 min October 13, 2010 abstract
JUG Hamburg
Hamburg, Germany
October 13, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World 
The Java Memory Modell and Lock-Free-Programming
60 min October 7, 2010
11:25-12:10
abstract
Java Developers' Day 2010
Krakow, Poland
October 7-8, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Garbage Collector Tuning (for the Sun/Oracle JVM)
Angelika Langer & Klaus Kreft
full day 
(4x 90 min)
September 8, 2010 abstract
Workshop-Tage 2010
Rapperswil, Switzerland
September 7-9, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Garbage Collection in Java (for the Sun JVM)
Angelika Langer
The Art of Garbage Collector Tuning
abstract
Klaus Kreft
The "Garbage-First" (G1) Garbage Collector in JDK 7
abstract
 
2x 60 min August 2, 2010
18:30-21:00
abstract
ruhrJUG Essen
Essen, Germany
August 2, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Garbage Collection in Java (for the Sun JVM)
Angelika Langer
The Art of Garbage Collector Tuning
abstract
Klaus Kreft
The "Garbage-First" (G1) Garbage Collector in JDK 7
abstract
 
2x 60 min May 6, 2010
3:30 - 4:30 pm
4:45 - 5:45 pm
abstract
JAX 2010
Mainz, Germany
May 3-7, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Programming in a Multicore World 
The Java Memory Modell and Lock-Free-Programming
50 min Mar 16, 2010
4:00 - 4:50 pm
abstract
Scandinavian Developer Conference 2010
Göteborg, Sweden
March 16-17, 2010
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Details of the Java Memory Model 
Properly using volatile, final, and atomic
75 min Feb 24, 2010
9:00 - 10:15 am
abstract
The Java Memory Model in Depth
Workshop
full day Feb 25, 2010
9:00 am-5:00 pm
abstract
JSF Days 2010
Vienna, Austria
February 23-25, 2010
 

 

2009

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Garbage Collection in Java (for the Sun JVM)
Angelika Langer
The Art of Garbage Collector Tuning
abstract
Klaus Kreft
The "Garbage-First" (G1) Garbage Collector in JDK 7
abstract
 
2x 60 min Dec 14, 2009
5:00 - 7:00 pm
abstract
JUGS Event
Bern, Switzerland
December 14, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Memory Allocation and Garbage Collection
Profiling and Tuning Memory Allocation and Garbage Collection (for the Sun JVM)
full day Nov 26, 2009 abstract
Java Programming in a Multicore World 
The Java Memory Modell and Lock-Free-Programming
full day Nov 27, 2009 abstract
Entwickler-Akademie 2009
München, Germany
November 23-27, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lock-Free-Programming and the Java Memory Model
Details of the volatile, final, and atomic
60 min Nov 12, 2009
10:15 - 11:15 am
abstract
W-JAX 2009
München, Germany
November 9-13, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Java Memory Model and Lock-Free Programming 
Workshop
full day Sep 9, 2009 abstract
Workshop-Tage 2009
Zürich, Switzerland
September 8-10, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Lock-Free-Programming and the Java Memory Model
Details of the volatile, final, and atomic
45 min July 2, 2009
2:30 - 3:15 pm
abstract
Java Forum Stuttgart
Stuttgart, Germany
July 2, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Memory Leaks in Java 
Strategies and Tools for Detecting Memory Leaks
90 min May 7, 2009
3:45 - 5:15 pm
abstract
Test Tage
Stuttgart, Germany
May 7-8, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Memory Allocation and Garbage Collection in Java 
GC Algorithms and Tuning (for the Sun JVM)
90 min April 23, 2009
11:00 -12:30 am
abstract
ACCU Conference 2009
Oxford, UK
April 22-25, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Java Memory Model and Lock-Free Programming 
Workshop
full day April 20, 2009
9:00 am - 5:00 pm
abstract
The Java Memory Model
The Memory Effects of Volatile, Final, and Atomic Variables
60 min April 21, 2009
11:45 - 12:45 am
abstract
JAX 2009
Mainz, Germany
April 20-24, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Programming in a Multicore World 
Trends in Java Concurrency
50 min April 15, 2009
11:20 - 12:10
abstract
J-Spring  2009
Bussum, Netherlands
April 15, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Programming in a Multicore World 
Trends in Java Concurrency
45 min April 2, 2009
2:00-2:45 pm
abstract
The Java Memory Model in Depth
Workshop
full day April 3, 2009
9:00 am-5:00 pm
abstract
JSF Days 2009
Vienna, Austria
April 1-3, 2009
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
The Java Memory Model 
Details of volatile, final, and atomic 
60 min March 9, 2009
7:00 am-8:00 pm
abstract
JUG Meeting rhein-JUG
Düsseldorf, Germany
March 9, 2009
 

 

2008

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World 
The Java Memory Modell and Lock-Free-Programming
full day Nov 13, 2008 abstract
Memory Allocation and Garbage Collection
Profiling and Tuning Memory Allocation and Garbage Collection (for the Sun JVM)
full day Nov 14, 2008 abstract
Entwickler-Tage 2008
München, Germany
November 3-7, 2008
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World 
The Java Memory Modell and Lock-Free-Programming
75 min Nov 6, 2008
8:30-9:45
abstract
W-JAX 2008
München, Germany
November 3-7, 2008
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World 
The Java Memory Modell and Lock-Free-Programming
3 hrs July 4, 2008
9:00-12:00
abstract
Experten Forum Stuttgart 2008
Stuttgart, Germany
July 4, 2008
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World
The Java Memory Modell 
45 min July 3, 2008
11:10-11:55
abstract
Annotation Processing
Processing Annotations per Compiler Plugin
45 min July 3, 2008
14:30-15:15
abstract
Java Forum Stuttgart 2008
Stuttgart, Germany
July 3, 2008
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics - A Mob Programming Session 
Everything You Always Wanted To Know About Generics
4 hrs June 26, 2008
16:00-19:00
abstract
Jazoon  2008
Zürich, Switzerland
June 23-26, 2008
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World
The Java Memory Model and Other Multithreading Issues
60 min April 24, 2008
13:45-14:45
abstract
Annotation Processing
Processing Annotations on the Source Code Level
60 min April 24, 2008
16:30-17:30
abstract
JAX  2008
Wiesbaden, Germany
April 21-25, 2008
 
Conference Lecture Schedule Slides
Annotation Processing
Processing Annotations on the Source Code Level
50 min April 16, 2008
14:25 - 15:15
J-Spring  2008
Bussum, Netherlands
April 16, 2008
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming in a Multicore World
The Java Memory Model and Other Multithreading Issues
90 min April 3, 2008
11:00-12:30
abstract
ACCU  2008
Oxford, UK
April 2-5, 2008
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java SE 7.0
New Features in Java 7.0
90 min January 24, 2008
9:00-10:30
OOP  2008
München, Germany
January 21-25, 2008
 

 

2007

 

Conference Lecture Schedule Abstract
Core Java Performance
Workshop on Micro-Benchmarking and Profiling
full day November 9, 2007
9:00 - 16:30
abstract
Annotation Processing
Processing Annotations on the Source Code Level
75 min November 8, 2007
11:15-12:30
abstract
W-JAX  2007
München, Germany
November 5-9, 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics Explained
Everything You Always Wanted To Know About Generics
45 min July 5, 2007
11:10-11:55
abstract
JFS  2007
Stuttgart, Germany
July 5, 2007
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics Explained
Everything You Always Wanted To Know About Generics
50 min June 13, 2007
11:20-12:10
abstract
J-Spring  2007
Bussum, Netherlands
June 13, 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Multithread-Programmierung in Java 5.0
Concurrency Utilities
45 min May 8, 2007
14:00-14:45
abstract
SET  2007
Zürich, Switzerland
May 8-9, 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Java Performance Model
Performance Tuning in Java
90 min April 11, 2007
11:00-12:30
abstract
ACCU  2007
Oxford, UK
April 11-14, 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics
Everything You Always Wanted To Know About Generics
30 min April 3, 2007
15:00-15:30
abstract
SD Best Practices
Moscow, Russia
April, 3-4, 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Micro-Benchmarking in Java
DOs and DON'Ts when writing a benchmark
90 min February 28, 2007
19:30-21:00
abstract
JUG Meeting Cologne
Cologne, Germany
February 28, 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Generics
Programming with Generic and Parameterized Types
90 min February 13, 2007
19:00-20:30
abstract
JUG Meeting Düsseldorf
Düsseldorf, Germany
February 2007
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Java Performance Model
Performance Tuning in Java
90 min Jan 25, 2007
18:30-20:00
abstract
OOP 2007
Munich, Germany
January 22-26, 2007
 

 

2006

 

Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Micro-Benchmarking in Java
DOs and DON'Ts when writing a benchmark
60 min Oct 3, 2006 abstract
New Features in J2SE 1.5: 
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing
3 hrs Oct 5, 2006
JAOO 2006
Aarhus, Denmark
October 1-6, 2006
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Art of Micro-Benchmarking in Java
DOs and DON'Ts when writing a benchmark
half day Jul 7, 2006  abstract
EFS  2006
Stuttgart, Germany
July 7, 2006
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics
Programming with Parameterized Types in Java 5.0
90 min June 20, 2006  abstract
JUGS Event 
Zürich, Switzerland
June 20, 2006
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics - A Mob Programming Session
Everything You Always Wanted To Know About Generics
75 min (open end) May 10, 2006 abstract
Garbage Collection 
Algorithms and Tuning
75 min May 10, 2006 abstract
JAX 2006
Frankfurt, Germany
May 8-12, 2006
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Reliable C++
Avoiding C++ Traps and Pitfalls
full day Apr 19, 2006 abstract
ACCU 2006
Oxford, UK
April 19-22, 2006
 
Conference Lecture Schedule Abstract
The Java Performance Model
Performance Tuning in Java
90 min Jan 26, 2006  abstract
JUGS
Stuttgart, Germany
January 26, 2006

 

 

2005

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract References
The Java Performance Model
Performance Tuning in Java
75 min Nov 16, 2005
11:15-12:30
abstract references and links
W-JAX  2005
München, Germany
November 14-17, 2005
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Generics
Programming with Parameterized Types in Java 5.0
60 min Jun 30, 2005 
1:15-2:15 pm
abstract
JavaOne  2005
San Francisco, CA
June 27-30, 2005
The audio track and the transcript of the session are available in the JavaOne archive.
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
New Language Features in Java 5.0
Overview of New Features in J2SE 5.0
45 min Jun 7, 2005 
4:45-5:30 pm
Tech Business Week 2005
Santiago de Compostela, Spain
June 6-11, 2005
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Programming With Generic Types
Idioms Using Java Generics
75 min May 11, 2005 
8:30-9:45 am
abstract
Wildcards in Java Generics
API Design Using Wildcards
75 min May 11, 2005 
10:15-11:30 am
abstract
JAX  2005
Frankfurt, Germany
May 9-13, 2005
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Wildcards in Java Generics
Programming With Generic Types and Methods
90 min Apr 22, 2005 
2:00-3:30 pm
abstract
ACCU  2005
Oxford, UK
April 20-23, 2005
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Multithread Programming in Java 5.0
The Concurrency Utilities in J2SE 5.0
90 min Jan 27
OOP 2005
Munich, Germany
January 24-28, 2005
 
 

2004

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics 
A New Language Feature in J2SE 5.0
3 hrs Oct 24 abstract
OOPSLA
Vancouver, BC, Canada
October 24-28, 2004
 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Features in J2SE 5.0:
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing
1 day Sep 27
Net.ObjectDays
Erfurt, Germany
September 27-30, 2004

 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Features in J2SE 1.5: 
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing
3 hrs Jun 15
ECOOP
Oslo, Norway
June 14-18, 2004
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Language Features in J2SE 1.5
Overview
75 min May 12
Java Generics 
A New Language Feature in J2SE 1.5
75 min May 12 abstract
Concurrency Utilites
A New Language Feature in J2SE 1.5
75 min May 12
JAX
Frankfurt, Germany
May 11-14, 2004
 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Features in J2SE 1.5: 
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing 
full day Apr 29
ROOTS
Bergen, Norway
April 28-30, 2004
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Generics 
A New Language Feature in J2SE 1.5
1.5 hrs Apr 17 abstract
Implementing Binary Operators in C++
Issues regarding Binary Operator in Class Hierarchies
1.5 hrs. Apr 16
ACCU
Oxford, UK
April 14-17, 2004
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Generics
A New Language Feature in J2SE 1.5
1.5 hrs Jan 22 abstract
Tuning the Garbage Collector
Garbage Collection Algorithms and VM Tuning
1.5 hrs. Jan 21
OOP 2004
Munich, Germany
January 19-23, 2004
 

 

2003

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Features in J2SE 1.5: 
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing 
full day Nov 3
CHOOSE
Bern, Switzerland
November 3, 2003
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Features in J2SE 1.5: 
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing 
90 min Oct 16
Java Users Group
Stuttgart, Germany
October 16, 2003

 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
New Features in J2SE 1.5: 
Generics, Concurrency Utilities, Enums, Autoboxing 
full day Oct 8
Workshoptage 2003
Swiss Open Systems User Group
Zürich, Switzerland
October 7-9, 2003
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Java Trends 45 min May 5
Effective Java: 
Multithread Programming in Java
3 hrs May 6
Beyond EJB:
Idioms and Alternatives for Persistence and Transactions
3 hrs May 6
ROOTS
Bergen, Norway
May 5-7, 2003
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Concurrent Programming in Java 3 hrs. Apr 4
ACCU
Oxford, UK
April 2-5, 2003
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Idioms for Client Transactions in Conjunction with Enterprise Java Beans  1.5 hrs Jan 21
Advanced Multithread Programming in Java 2 hrs. Jan 23
OOP 2003
Munich, Germany
January 20-24, 2003
 

 
Conference Lecture Schedule Abstract
Better Code Summit
Portland, OR
January 15-17, 2003
Summit on Writing Better Code
A Self-Organizing Exchange of Information

By Invitation Only 

Conveners: Scott Meyers, Bruce Eckel, Chuck Allison, Bill Venners

 

 

2002

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Invalidation of STL Iterators
How to Avoid Common Errors
75 min Oct 29
C++ Tidbits
Initialization of Statics, Member Function Hiding, and Sequence  Points
75 min Oct 29
Understanding C++ Expression Templates
Advanced Template Programming in C++
75 min Oct 29
DevConnections
Orlando, FL
October 27-30, 2002
VS .NET Conference
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Effective Java
Best Practice Java Programming 
90 min June 27
OOP Europe
Amsterdam, NL
June 26-28, 2002
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
C++ and Java Trends 45 min Apr 17
Effective Java:
Object Comparison in Java and Other Traps and Pitfalls
3 hrs Apr 18
Dynamic Proxies and Soft/Weak References 3 hrs Apr 18
ROOTS
Bergen, Norway
April 17-19, 2002
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Understanding C++ Expression Templates
Advanced Template Programming in C++
90 min Apr 26
Invalidation of STL Iterators
How to Avoid Common Errors
90 min Apr 25
Read.Only vs. Read-Write Set Iterators
How to Avoid Portability Problems
90 min Apr 25
Software Development
San Jose, CA
April 22-25, 2002
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Expression Templates:
Advanced Template Programming in C++
1.5 hrs Apr 3
Effective Java:
Comparing Apples and Pears - Object Comparison in Java
1.5 hrs Apr 4
ACCU
Warwick, UK
April 3-6, 2002
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Effective Java:
Advanced Java Programming Idioms 
full day Jan 21
OOP 2002
Munich, Germany
January 21-25, 2002
 
 

2001

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract
Implementing Design Patterns Using C++ Templates 3 hrs May 15
ROOTS
Bergen, Norway
May 14-16, 2001
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Standard C++ Locales 1.5 hrs Mar 30
ACCU
Oxford, UK
March 29-31, 2001
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Programming Idioms
3 hrs
Apr 12
TOOLS Europe 2001
Zürich, CH
March 12-14, 2001
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Basic Java Idioms: Copying and Comparing Objects 3 hrs Feb 28
Resource Management in Java
3 hrs
Mar 1
DevWeek Europe
London, UK
Feb 26 - Mar 2, 2001
 
Conference Lecture Schedule
Proxies in Practice:
Programming and Design Techniques Using Java 1.3 Dynamic Proxies
1.5 hrs Jan 22
OOP
Munich, Germany
January 22-26, 2001
 

2000

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract
Implementing Design Patterns Using C++ Templates 3 hrs Oct 17.
Resource Management in Java
3 hrs
Oct 16
OOPLSA 2000
Minneapolis, Minnesota
October 15-19, 2000
 
Conference Lecture Schedule Abstract
I was on the program committee for this 
conference, but did not find the time to give a presentation myself. 
TOOLS East Europe 2000
Sofia, Bulgaria
October 25-28, 2000
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Using C++ Templates for Implementation of Patterns  3 hrs Aug 1
Idiomatic Java
3 hrs
Aug 1
TOOLS USA 2000
Santa Barbara, CA
July 30- August 3, 2000
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Strategy and Composite 
Using C++ Templates for Implementation of Patterns
2 hrs Mar 6
STL Gotchas
Avoiding Common Errors in Using the STL
2 hrs
Mar 6
Zühlke Forum
Zürich, CH
March 6, 2000
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Really Understanding Java 
Myths and Truths Comparing C++ and Java
1.5 hrs Feb 17  
Programming with C++ Templates
Using Templates for Implementation of Patterns
1.5 hrs
Feb 18
 
Making Your C++ Programs Exception-Safe 
1.5 hrs
Feb 18
STL Gotchas
Avoiding Common Errors in Using the STL
1.5 hrs
Feb 18
DevWeek Europe 2000
London, UK
February 14-18, 2000
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Java Gotchas for C++ Programmers  2 hrs Jan 26
Traps and Pitfalls in Using the STL
2 hrs
Jan 27
OOP 2000
Munich, Germany
January 24-28, 2000
 
 

1999

 

 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Making Your C++ Programs Exception-Safe 2 hrs Dec 1
Using C++ Templates for Implementation of Patterns 
1.5 hrs
Dec 2
 
Java Gotchas for C++ Programmers 
2 hrs
Dec 3
 
C++ World
Miami, FL
December 1-3, 1999
 
Conference Lecture Schedule Abstract
ANSI C++ in Depth - The New Features  1 day Sept 1
CHOOSE
(Fachgruppe der 
 Schweizer Informatikergesellschaft)
Bern, CH
September 14, 1999 
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Programming with C++ Exceptions 3.5 hrs August 3
TOOLS USA '99
Santa Barbara, CA
August 1-5, 1999
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Classic vs. Standard C++ IOStreams  2 hrs July 7
Compile Time Computations in C++ 2 hrs July 6
Java Gotchas for C++ Programmers 2 hrs July 6
Application
Development '99
London, UK
July 5-9, 1999

 
Conference Lecture Schedule Abstract
Programming with C++ Exceptions 1.5 hrs Feb 1999
C++World - OOP '99
Munich, Germany
February 1999
 

1998  

 
Conference Lecture Schedule Abstract
Introduction to STL 3 hrs Nov 1998
Advanced STL Programming 3 hrs Nov 1998
TOOLS Pacific
Melbourne, Australia
November 1998
 
Conference Lecture Schedule Abstract Slides
Catching up with the C++ Standard 2 hrs Aug 1998
Advanced Template Programming 2 hrs Aug 1998
Programming with C++ Exceptions 2 hrs Aug 1998
C++ World
New York, NYC
August 1998
 
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Programming with C++ Exceptions 1.5 hrs Jul 1998
Object Expo Europe
London, UK
July 1998
 
Conference Lecture Schedule Abstract
Internationalization in C++ and Java 1.5 hrs Feb 1998
Multithreading in C++ and Java 1.5 hrs Feb 1998
Catching up with the C++ Standard 1.5 hrs Feb 1998
Software Development
San Francisco, CA
February 1998

 

1997  

 
 
Object Expo France
Paris, France, November 1997
 
C++ World
San Jose, CA, November 1997
 
Object World
Frankfurt, Germany, October 1997
 
 
Software Development
Washington, DC, September 1997
 
Object Expo Europe
London, UK, July 1997
  • Getting the most out of the STL
 
OOP '97
Munich, Germany, February 1997
  • Internationalization using Standard C++
 
 

1996  

 
Object Expo
New York, August 1996 
  • The Future of C++ 
  • The Standard C++ Library
 
Software Development
San Francisco, CA, March 1996 
  • Internationalization
 
OOP '96
Munich, Germany, February 1996
  • The Standard Template Library (STL)
 
 

1995  

C++ Users Group
Seattle, WA, December 1995
  • Standard C++ Locales
 
 
Object World
Frankfurt, Germany, October 1995
  • The Standard Template Library (STL)
 
 

1994  

 
Object World
Frankfurt, Germany, September 1994
  • The ISO/ANSI Standard C++ Library
 
 

  © Copyright 1995-2017 by Angelika Langer.  All Rights Reserved.    URL: < http://www.AngelikaLanger.com/Conferences/PreviousEvents.html  last update: 20 Jul 2017